perjantai 7. kesäkuuta 2019

Hahmonurkkaus: Saaliseläin

Hei kaikille!

Olisi aika uudelle hahmonurkkaukselle. Edellisen voi käydä lukemassa täältä. Tällä kertaa luvassa on vanhempi tarinani Saaliseläin, jota en koskaan julkaissut missään, vaikka kirjoitin sen vuonna 2015. Tätä tarinaa yritin kovasti laittaa kuvatarinamuotoonkin aikanaan, mutta eihän se ottanut onnistuakseen. Tämän tarinan kohdalla myös pienimuotoinen varoitus mahdollisesti ahdistavasta sisällöstä.

* * *

SaaliseläinLyhyt taustainfo

Tämä tarina syntyi suunnilleen vuonna 2015 (ellei jopa aiemmin). Kirjoitin siitä yhden version puhtaaksi aikanaan, mutta en ollut siihen tyytyväinen, joten en koskaan julkaissut sitä netissä. Myöhemmin taiteilin tätä kuvatarinamuotoon ja lisäsin siihen fantasiaelementtejä - virhe, tämän ei missään nimessä pitänyt olla fantasiatyylinen tarina. No, siitä opittiin, eikä kuvatarina sitten koskaan valmistunut, koska sen ei alun alkaenkaan pitänyt olla sellainen.

Saaliseläimen hahmot ovat minulle edelleen rakkaimmasta päästä, vaikka tarina itsessään ei ole hyvin kirjoitettu ja vaatisi korjailuja. Nämä lapset ovat kuitenkin pysyneet uskollisesti todella tärkeinä minulle. Asiaan saattaa vaikuttaa se, että Shinku, Eos ja Prunella olivat TOP 3 grailini ainakin 5 vuotta ja päätin nukettaa nämä hahmot juuri kyseisinä malleina. Integra tuli sitten ns. bonuksena.


Juonikuvaus

Saaliseläin on tarina obsessiosta, identiteetistä ja siitä, kuinka paljon toinen voi vaikuttaa yksilön kehitykseen. Tarinan ytimessä ovat sisarukset Edriel ja Sade, joiden ihmissuhde on pahasti vääristynyt vuosien saatossa. Edriel tahtoi pienestä pitäen itselleen nuoremman sisaren, johon purkaa omia tarpeitaan ja fiksaatioitaan. Hänelle ei koskaan syntynyt sisarta, mutta hänellä oli isoveli Orion sekä pikkuveli Jeremy, josta tuli myöhemmin Sade.

Alkoholiongelmaisen ja huolimattoman isän sekä rakkaudettoman kodin sisällä Edriel ja Orion joutuivat huolehtimaan koko perheestä. Orion piti perheen hengissä hankkimalla rahaa laittomin keinoin. Edrielille jäi vain pelottava, etääntynyt isä, oma päänsisäinen maailmansa ja pikkuveli Jeremy. Kaiken tämän keskellä hän pisti pystyyn oman leikkinsä, pakeni todellisuutta alkamalla käyttää pikkuveljeään omiin tarpeisiinsa.

Vuosien saatossa Edriel alisti Jeremyä niin seksuaalisin kuin henkisinkin keinoin. Hän kehitti pojalle täysin eri identiteetin, maailman omana pikkusiskonaan Sadena, joka oli ainoastaan hänen salaisuutensa, hänen aarteensa. Edriel sitoi Saden itseensä pelolla ja rakkaudella. Saden kehitys vaurioitui pahoin, sillä hän ei koskaan saanut kasvaa ja kehittyä Jeremynä, omana itsenään. Kaikki tämä tapahtui isän ja Orionin silmiltä piilossa.

Tapahtumat eivät kuitenkaan pysyneet täysin piilossa. Edrielin ja Saden naapuri, Edrielin kanssa saman ikäinen Haigha kuunteli öisin naapuriensa ääntelyä ja alkoi huolestua heidän perhetilanteestaan. Haigha hakeutui Edrielin lähipiiriin selvittääkseen, mitä heidän kotonaan tapahtui joka yö. Kun totuus alkoi hiljalleen paljastua Haighalle, hänen oma terveytensäkin alkoi järkkyä.

Edriel päästi harvoin ihmisiä lähelleen, jotta hänen salaisuutensa ei paljastuisi. Hänen aiempi ystävänsä Integra sai tietää Sadesta ja joutui maksamaan siitä hengellään, sillä Edriel ei sallinut kenenkään tietää totuutta, jotta hänen leikilleen ei tulisi loppua. Haighan Edriel kuitenkin päästi pakoon, sillä Sade ei tahtonut kenenkään vuodattavan enää vertaan hänen takiaan. Edriel heltyi sisaruksensa pyynnöstä.

Haigha ei koskaan saanut täysin elämäänsä kuntoon, sillä hän joutui aivan liian lähelle ihmissydämen pahuutta eläessään hetken Edrielin ja Saden kanssa. Sade sen sijaan oli hyvin hukassa itsensä kanssa. Hän oli elänyt koko elämänsä väkivallan kanssa, niin ikään turtunut siihen. Eräänä päivänä hän päätyi puolustautumaan fyysisesti sisartaan vastaan. Edriel menetti henkensä eikä Sade koskaan saanut syytettä, sillä hänen tekonsa katsottiin itsepuolustukseksi.

Saden ja Haighan tiet kohtasivat. He tutustuivat toisiinsa uudelleen, palautuivat kumpikin hiljalleen syvistä traumoistaan. He alkoivat elää yhdessä, rakastuivat toisiinsa ja päästivät toisensa lähelle. Saden sukupuoli-identiteetti eheytyi, sillä hän salli itsensä elää feminiinisenä miehenä. Nimi ”Sade” ei koskaan muuttunut, sillä hän oli kasvanut siihen. Vaikka se muistutti häntä hänen sisarestaan, hän kykeni muodostamaan oman identiteettinsä Sadena.


Hahmokuvaukset


Edriel

Edriel on kaikista hahmoistani kenties siitä epätasapainoisimmasta päästä. Edrielin ja Saden repaleisen perhetaustan vuoksi tyttö on uskomattoman kiinnittynyt Sadeen ja nimenomaan ajatukseen hänestä pikkusiskonaan. Ajatuksen syntyperää on vaikeaa määritellä, mutta aina itsensä elättämään joutunut Edriel päätyi kiinnittymään johonkin pysyäkseen hengissä.


Edrielin empatiakyky ei ole kehittynyt alkuunsakaan. Hän on liian syvällä harhassaan ymmärtääkseen toisten tuntemuksia syvemmällä tasolla. Hän osaa pelkästään lukea ihmisten motivaatioita ja yleisimpiä toimintamekanismeja kyetäkseen käyttämään heitä hyväkseen.


Edrielin suhde Sadeen on monella tavalla pielessä. Sade kasvoi aikuiseksi täysin Edrielin armoilla. Hän ymmärtää todellisuuden vain siskonsa kautta, aivan kuin Edriel halusikin. Edriel haluaa pitää Saden täysin itsellään. Ajatus pikkusiskosta, omasta aarteesta on hänelle niin tärkeä, ettei hän anna minkään mennä sen edelle. Hän oli jopa valmis tappamaan Integran estääkseen tätä kertomasta kenellekään Sadesta.


Kun Haigha ilmestyi Edrielin elämään, hän totesi tämän olevan liian älykäs ja päätyi paljastamaan tälle salaisuutensa Sadeen liittyen. Edriel piti Haighan lähellään, jotta tämä ei pääsisi koskaan paljastamaan mitään. Edriel oli aikeissa tappaa Haighan kuten hän teki Integrankin kohdalla, mutta Saden kävi tyttöä sääliksi. Koska Sade on Edrielille sekä vahvuus että heikkous, hänen oli pakko suostua jättämään Haigha henkiin.


Kaiken kaikkiaan Edriel on samaan aikaan sekä erittäin heikko että omalla manipuloivalla ja laskelmoivalla tavallaan kykenevä ja älykäs. Sen lisäksi, että Sadeen kiinnittyminen on tehnyt hänestä obsessoivan ja jopa häikäilemättömän, myös asian salailu on jättänyt jälkensä. Jatkuva salaileminen tekee ihmisestä varovaisen ja alati valppaan, eikä välttämättä sillä parhaalla tavalla.


Sade

Kukaan ei tiedä, millainen Sadesta olisi tullut, jos hän olisi saanut kasvaa normaalisti ilman sisarensa jatkuvaa kontrollia ja alistusta. Hänen syntymänimensä on Jeremy, mutta Edrielin vuoksi hän ei enää myöhemminkään tottunut käyttämään sitä nimeä itsestään. Hänestä luotiin Sade, ja siitä huolimatta, että nimi muistuttaa häntä sisarestaan, hän haluaa käyttää nimeä edelleen. Sadelle itselleen nimi on todiste siitä, että hän selvisi ja voi luoda jo luodun päälle itse jotakin uutta.


Jo lapsena Sade oli erittäin herkkä ja altis vaikutteille. Hän ei ollut fyysisesti eikä henkisesti kykenevä vastustamaan sisarensa väkivaltaa. Hän antoi tehdä itselleen paljon pysyvää vahinkoa, koska tiesi, että hänen sisarensa olisi satuttanut häntä pahemmin, jos hän olisi vastustellut. Edrielin kanssa ei voinut voittaa.


Sade suhtautui ennen vapaaksi pääsyään sisareensa hyvin ristiriitaisesti kuten kuka tahansa vastaavaa väkivaltaa kokeva suhtautuisi. Toisaalta Edriel oli se, joka piti hänet hengissä, toisaalta se, jonka vuoksi hän ei saanut tavata toisia ihmisiä ja joutui pakottautumaan pikkusiskoksi, jota hän ei ollut. Kaiken jälkeen Sade olisi kenties ollut valmis antamaan anteeksi, mutta ei koskaan unohtamaan. Eniten hän olisi halunnut ymmärtää sisartaan.


Valitettavasti Sade turtui näkemäänsä ja kokemaansa väkivaltaan. Hänellä kesti todella kauan ymmärtää, kuinka todellinen maailma toimi, sillä vaikka hän oli uhri, hän oli tottunut näkemään maailman Edrielin silmien kautta. Yhä edelleen hän saattaa hämmentyä arkisissa tilanteissa ja saada hallitsemattomia tunnepurkauksia.


Nykyään Sade kykenee elämään lähes normaalisti. Hän tutustui Haighaan uudelleen myöhemmällä iällä ja elää yhdessä tämän kanssa pienessä asunnossa. Edrielin mielettömyyttä todistaneina vain he kokevat ymmärtävänsä toisiaan. Sade rakastaa Haighaa kovin paljon ja tahtoo kyetä itse suojelemaan tyttöä. 

Mitä tulee Saden sotkettuun sukupuoli-identiteettiin, hän on mies, joka ilmaisee itseään monipuolisesti. Hän omaksui nimen Sade, mutta ei koe olevansa Edrielin haluama pikkusisko. Pitkän aikaa Sade kuvitteli, että kaikki hänessä on Edrielin aikaansaamaa eikä hän voi pukeutua feminiinisesti, koska se tarkottaisi, että Edriel omistaa hänet jollakin tasolla edelleen. Samalla maskuliininen pukeutuminen tuntui kapinalta. Nykypäivänä Sade on alkanut erottamaan, mitä hän haluaa itse tehdä ja mikä poikkeaa siitä, mitä Edriel olisi halunnut.


Haigha

Haigha on aina ollut utelias, mutta emotionaalisesti hieman varautunut. Hän ei nauti läheisistä ihmissuhteista, mutta on kiinnostunut ihmisistä konseptitasolla. Kenties tästä syystä hän päätyi tekemisiin Edrielin kanssa. Valitettavasti juuri Edrielin tapaaminen teki hänestä passiivisen ja järisytti pysyvästi hänen uskoaan ihmisiin. Nähtyään, mitä ihminen pystyy tekemään toiselle, hänen maailmansa järkkyi.


Edriel jätti Haighan henkiin. Kenties eniten Haighaa oksettaa osuutensa koko kuviossa: hän ei halunnut auttaa Sadea pojan itsensä vuoksi, vaan pyrki auttamaan tätä vain keventääkseen omatuntoaan. Hän oli surullisen oikeassa, sillä tieto Sadesta hiersi häntä vuosia. Haigha eli pitkään tuilla eikä kyennyt juuri lähtemään asunnostaan. Hän ei yksinkertaisesti kyennyt siihen enää.


Kun Haigha sitten tapasi Saden vuosia myöhemmin, kaksikko löysi toisensa uudella tavalla. Sade rakastui Haighaan kovasti, ja Haigha ymmärsi paljon itsestään ja maailmasta katsellessaan sitä Saden vierellä. Aluksi hän pelkäsi olevansa liian epävakaa suhteeseen ja kuvitteli olevansa siinä vain korjatakseen sen, ettei aiemmin auttanut Sadea. Nykyään Haigha tietää välittävänsä Sadesta paljon omana itsenään eikä pelkkänä konseptina.

Haighan nimi on Alice in Wonderland -referenssi tarkoituksella. AIW on sydämen asia, Haigha minulle tärkeä hahmo ja Prunella yksi TOP 3 suurimmista graileistani.


Integra

Integra on tarinassa sivuhahmo, joka on kuollut ennen tarinan alkua. Hän oli tyttö, joka olisi tehnyt mitä tahansa Edrielin vuoksi. Edriel oli se, joka opetti hänelle uusia asioita maailmasta ja näytti, kuinka eletään.


Integra ei ollut erityisen tasapainoinen ihminen. Hän oli nuori ja kyllästynyt elämäänsä ja lähti mielellään Edrielin matkaan. Hän tuskin koskaan ymmärsi, millä tasolla Edrielin teot vaikuttivat Sadeen, vaikka hän tiesi Edrielin tekemisistä. Lopulta hän kuoli Edrielin vuoksi täysin tietoisena, mikä ei varsinaisesti tee hänen kuolemastaan sen kauniimpaa.

* * *

Kiitoksia, kun luit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti